Milyezitt?

péntek, március 03, 2006

Igen, kérem szépen, nagyon büntetem most az olvasókat, van min átrágódnotok. :D

Fel is út, le is út

Ha esetleg keresztények vagytok, gondolkodtatok már azon, hogy milyen követelmények alapján kerül valaki a menyországba vagy a pokolba? Mi alapján döntenek odafent? Nosss induljunk ki abból, hogy ha valaki halálos bűnt követ el, az a pokolba kerül. Vagyis ha nem mentem el templomba, irány a pokol. Házasság előtti szex? Irány a pokol. Káromkodtam? Entrance to pokol. Ennyire egyszerű lenne a pokolba kerülni? Rázós, rázós. Hamvazószerda volt ezen a héten, és én ezt nem tudtam. Ettem aznap húst. Ha nem gyónom meg, mehetek a pokolba. Ennyire egyszerűen menne ez? Ha már ennyiért is a pokolba kerül az ember, hát öcsém, akkor nem sok jóra lehet számítani a halálunk után. Meg elég sokan lehetnek már ott. Azért elképzelem azt, hogy a halálom után Szent Péter maga elé hív, megnyomja a Judgement gombot, elindul a scanprogram. 1,2,3...,10%, no errors,11,12,...,16% WARNING! Meglátja, hogy vasárnap nem voltam templomban. Megynom egy gombot, és pottyanok a pokolba.

Úgy van, hogy aki nem keresztény, vagyis nem részelsült Jézus titkaiban, annak nem bűn az, ha nem jár templomba, meg hasonlók. Hmm..milyen érdekes. A menyorzágba is be tudnak kerülni. Mi lenne, ha én azt mondanám, hogy nem akarok Jézus titkaiban részesülni? Így is hiszek Istenben, nem kell, hogy még valaki elmondja nekem. Na mindegy. Szerintem ez nem ilyen egyszerűen működik. Nem akarom elhinni, hogy az a keresztény, aki egész életében rendes ember volt, a pokolba kerül, mert nem járt templomba meg mittomén házasság előtt lefeküdt a párjával. Megnyomják a Judgement gombot, de a gép jóval komplexebb analízist csinál. Nem azt figyeli, hogy az ember melyik szabályt szegte meg, hanem összességben mennyit tett le az asztalra a világon, és mennyit vett el. Ha többet tett le, mint amennyit elvett, örökké üdvözül. Ha többet vett el, kárhozik.

2006, Tátra.

Egy szlovák haverom fényképezte teljesen véletlenül a Magas-Tátrában, és megkért, hogy fordítsam le, hogy mit jelent ez szlovákul. Tudom, hogy pont most nem kéne, nem akarok most itt belekezdeni abba, hogy miért van az ott, de ez már minden határt feszeget. Vonja le mindenki magának a következtetést.


Nem kell izgulni, vette a lapot, röhögött egyet, és azt mondta, hogy látom Magyarországon se szeretik a politikusokat. Ezzel minden igazságot elmondott.

Fecht

Fecht, már megint. Ezen a héten zajlott le a FEKT-en (gyengébbek kedvéért a fősulimon) a szemeszteri munkák választása és regisztrálása. Mint ahogy mindig, itt farkastörvények uralkodnak, szóval aki a gyorsabb és ügyesebb, azé lesz a legjobb projekt. Azt hiszem jól felhergelte múlt héten a Svačina az embereket, jól a fülükbe rágta, hogy sietni kell, mert a jó dolgokat hamar elhappolják. Teoretikusan hétfő éjféltől vasárnap éjfélig lehet regisztrálni, mgyakorlatilag hétfő reggeltől péntek estig. Hétfőn már reggel fél hétkor álltak az emberek az ajtók előtt. Ott is, ahol nem kellett volna (szerintem), de mindegy. Hallottam olyan rémtörténeteket is, miszerint múlt évben már hajnali ötkor ott ácsorogtak a diákok az ajtó előtt, és várták, hogy jöjjön a tanár. Jó, hogy nem azt csinálták, hogy péntek este lesátoroztak volna a folyosón, és reggel hajnalban meg odahúzták volna magukat az ajtó elé...7:58-kor bementem az egyik tanárhoz regisztrálni, aztán mondta, hogy 2 perc múlva mennie kell, de délben visszajön, és addig gondoljam meg, hogy elviszem-e. Közben voltam máshol is, fel-alá járkáltam az épületben. Nem volt normális, fél tizenkettőre már a projektek felét elvitték. Van aki azt vitte el, ami érdekelte, van, aki pofára ment, és van aki csak úgy elvitt valamit, mert ez jutott neki. Egy órakor végre megjött a tanár, és nem adta oda a WiMAX-ot. Azt mondta, hogy 2 perccel azután, miután kimentem, bejött valaki, és elvitte. Basszameg...OK, lett akkor a Flarion. Így is jól jártam, voltak ennél rosszabb szemeszeteri munkák is. Tipikus főiskolai helyzet, egy hét áll valami rendelkezésére, de már az első 5 másodpercben szétmarcangolják a legjobbakat a diákok. Mostanra 41 választható szemeszteri munka maradt a 237-ből, vannak köztük egészen érdekesek is, nem értem, hogy miért nem vitték el pont azokat. Mindegy, aki eddig nem regisztrált, az vessen magára.

És hogy ne felejtsem ki: bekapcsolták a Technická épületben a szökőkutat. Úgy látszik már nem csak akkor megy, mikor nyílt napok vagy felvételi van, hanem évközben is. Igen kérem szépen, bekapcsolták a szökőkutat, ez szinte már ünnepi hangulattal árasztotta el az egész épületet. Folyik a víz, árad a kultúra és a civilizáció jelképe...Ezt nem lehetett kihagyni, le kellett fényképeznem. Nem is tudom, néha siránkoznak a tanárok, hogy a szkriptumok nyomtatása drága, de azért ott lóg az épületben a plazmatévé a fiú WC ajtaja felett, és a diákok meg bámulják az éppen vetített adást (mondjuk ahelyett, hogy előadáson lennének). Mindegy, fő az, hogy megy a szökőkút. Íme:


Új festést kapnak a vonatok

Nos a Szlovák Vasúttársaság kitalálta, hogy egységesíti a mozdonyok és a vagonok festését. Felkérték a Kassai Egyemet, hogy tervezzék meg a dizájnt. A kérést teljesítették, a dizájn elkészült.




Nem tudom, hogy mennyit törhették a fejüket rajta, de mindegy. 10 év alatt akarják véghezvinni az egész projektet, kíváncsi vagyok, hogy sikerülni fog-e nekik. Azért 10 év az elég sok idő, nehogy közben valaki kitalálja, hogy ez mégsem jó, fessük át másra. Mindegy, ez legyen a kisebb probléma, a nagyobb probléma az, hogy mi fog ebből kisülni. Olyan bután fognak kinézni a mozdonyok, hogy attól már sírni lehet. A hatvanas évek egyik legkülönlegesebb mozdonyának a kinézetét most porig alázzák:
előtte

utána

Mi ez, ha nem ocsmány? Nem tudom, hogy honnan jöhetett az a szerencsétlen dizájner, de a mozdonyokhoz nem ért, azt látom. Az egy dolog, hogy egységesíteni kell a kinézetet, de azért az egyes mozdonyok eredeti vonalait és festését illene figyelembe venni. Nem, az alját szürkére, a közepét fehérre, a többit meg szőröstül-bőröstül pirosra, nos szevasz. Nézhetnek majd a szerencsétlen mozdonyvezetők mikor reggel munkába mennek, és lám, ott van az a förmedvény, amivel menniük kell. Meg amúgy is, így, hogy minden mozdony elvesztette az egyéniségét, unalmas lesz az egész. Az emberek elvesznek majd az állomáson a pirosfehérszürke rengetegben, nem lesz mit a vasútbarátoknak fényképezni (még ha ez lenne a legnagyobb probléma). Hát a vagonok még tűrhetően néznek ki, de itt ugyanaz lesz, mint amit előbb írtam, vagyis egybe fog olvadni az összes, nem lehet majd megkülönböztetni az IC vagont a sima gyorsvonatos vagontól. Az hogy átfestik az ajtókat, és ez lesz a megkülönböztető jel, az meg egy vicc. Ki fogja azt észrevenni? Ha jól tudom, akkor a piros a gyorsaságot, a fehér meg a luxust szimbolizálja. Ezentúl gyorsan és luxuskörülmények között fogunk utazni? Kétlem.

Na a végére még benyomok egy képet, hadd szörnyülködjetek:

Itt a tavasz

Merev a. Március van kérem szépen, a naptár szerint tavasz van. Tudom, hogy a csillagászati tavazs később jön, de én a naptár szerint számolom. Hmm...nem is tudom. Ilyenkor már ki kéne ugrania az embernek a bőréből, beszívni a friss tavaszi levegőt, hallgatni a madarak csicsergését, stb. Hát nem. Itt Brünnben a kolesz körül a tájat 70%-ban hó borítja, szóval akárhogy is süt a nap, a hóolvadás hűti a levegőt, nincs az az igazi melegedés. Nemrég állt el a havazás is. Ez még nem az igazi...A népek nagy része is még téli kabátot hord, és nem látom az embereken a megállóban vagy a villamosban azt, hogy aktívak lennének. Punnyad még mindenki. Egy dolog azért változott: már egészen más úgy felkelni reggel, hogy tűz be a nap. Sokkal jobb. Szóval a Tavasz Promo már megvolt, sütött a nap (most felhős az ég), volt egy kis fíling, de azért ennél jóval több kraft kéne ide.

Hogy vélekednek erről az "itt a tavaszról" mások? Hát körülbelül így: