Milyezitt?

szerda, szeptember 17, 2008

Nem a méret számít, hanem a technika

Ez bizony így van, többek közt a zseblámpáknál is. Pontosabban manapság már ez is lehetséges. Na de hogyan?...



Elég sok lámpa megfordult már a kezemben, különböző méretben, különböző teljesítménnyel. Valamikor a kilencvenes évek hajnalán kaptam meg az első lámpámat, a szocialista Csehszlovákia egyetlen D elemre működő modelljét, amit még a rendszerváltás után is gyártottak (sőt még ma is!). Jó volt, szép volt, a mai műanyagáradat mellett szinte teljesen hihetetlenül 100%-ig fém, csak hát a fényerő nem volt valami nagy vaszisztdasz. Pár évvel később jött a fordulópont, mikor már én vettem magamnak lámpát, valami olyan kellett, ami nagyon messzire világít el. Felhalmoztam pár darabot, és egyikkel sem voltam 100%-ig megelégedve. Két darab emelkedett ki a tömegből, amiket aztán használtam, az egyik egy lóbaszó méretű 4 darab D elemre működő "zseb"lámpa volt, aminek messzire kellett volna elvilágítania (milyen hülye szó...), és vízállónak kellett volna lennie. 51 lumenes égő (a sima 230 voltos 60 wattos izzó 710 lumen) Olyan 400 méterig el is világított, nem volt rossz. A vízállóságról a mobilom mesélni tudna, egyszer a lámpa gyomrában egy zokniba bugyolálva akartam úszva átvinni a Duna egyik holtágán, a világítóeszköz mobilkomp szépen beázott. Úszott egyet mobil a Dunában, és túlélte, leszámítva azt, hogy két sor a kijelzőben nem százas. A másik lámpa pedig egy apró Energizer kulcstartós darab volt, amin ha az életem függne, már hetvenhétszer halott lennék. A lóbaszó méretűt is sokszor kellett püfölni, hogy világítson, de ennek a kapcsolója olyan, hogyha a megbízhatatlanság fájna, akkor az egész világ a földön fetrengene.

Időközben rájöttem arra, hogy ez a világítsunk el minél messzebb filozófia értelmetlen, olyan, mint a minél jobban dönget a basszus, annál jobban szól a hangfal. 100 méternél messzebb nagyon ritkán kell világítani, átlagos használatnál fontosabb a megbízható működés és a használható fénysugár. Mert az jó dolog, hogy látom a fél kilóméterre lévő bokrot, de körülötte meg aztán van a nagy sötétség, és szevasz. Ugyanúgy ha ilyen lámpával közelre világítok, akkor lesz egy öklömnyi méretű extravilágos fénygolyó, ahol látni fogok, körülötte meg megint semmi.

A 2000-es években kezdtek teret hódítani a ledes megoldások, de valahogy nekem a ledek mindig valami komolytalan megoldásnak, olcsó játéknak tűntek. Ezt valószínűleg a bóvlipiacos súlyosan szar felrázós-örökkévilágítós és a "32541 LED in 1 reflector" brilliáns mérnöki megoldások miatt gondoltam. Fel-le rázni egy 15 centi hosszú lámpát, igen, FÉLREÉRTHETŐ, (lehet rajta gyakorolni, hehe) a 32541 in egy meg hát...nem szocializmusban vagyunk, hogy mi van, ezzel a tervvel átszakad a gát? Nem baj, akkor még több beton kell!
Nemrég teljesen véletlenül találtam a neten egy ledlámpákkal foglalkozó oldalt, és nem akartam elhinni, hogy egy tenyérnyi méretű 3 wattos izéből 200 lumen kijön. Innen már csak egy lépés volt flashlightreviews.com meg a candlepowerforums.com. Két lámpabuzi oldal, ami elsőre meghökkentő volt, hogy valakiknek annyi idejük van, hogy lámpákat teszteljenek. Végül rájöttem, hogy ez így nagyon is jól van, hogy vannak olyan elborult emberek, akik ilyennel foglalkoznak, mert ha valaki lámpát akar venni, komolyan, elbaszottul hasznos oldalak ezek. Ez definitív volt, általános használatra manapság csakis ledlámpát érdemes venni.

Nyáron táborba készülődtem, minden megvolt, már csak valami lámpát kellett keresni. Elővettem a lóbaszót, kinyitottam, úú bazmeg, szénnérozsdásodott a beljese, ja és benne volt a Dunában úszott 4 éves zokni. Ebben még égő sincs, ez olyan, hogy mindjárt szétesik, ebben kifolytak az elemek...Végül egy 3 D elemes lámpába (4,5 volt) beleraktam egy 5,5 voltos halogénégőt, és beleerőszakoltam 4 darab C méretű elemet. "Tuning" rulez. Na igen, de a kapcsolója bemondta az unalmast, ami miatt olyan bekapcsolós ujjtechnikákat kellett kifejlesztenem, hogy hát, na...A táborban egyik éjjel felmentünk a gímesi várba, lejöttünk, ez egy óra volt, és az elemek kimerültek. Ennyi csodálatos tapasztalat elég volt ahhoz, hogy rájöjjek - a régi durung megoldások ma, az áramkörvezérelt, lítiumelemes ledlámpák korában elavultak.



Egy olyan univerzális lámpa kellett, ami jó minőségű, megbízható, keveset fogyaszt, erősen világít, kicsi, könnyű és elérhető, és főzmostakarítkávétfőz, és 8 nyelven beszél. Túl szép lenne, ha ilyen létezne, de egy kis keresés, olvasgatás, fórumozás után végül találtam!

Fenix P3D Premium Q5




Nem hittem volna, de 16 év után végre megint fémből készült lámpát fogok a kezemben. A P3D alumíniumból készül, a felülete anódizált. Már összeszereléskor lehet érezni, hogy itt fém fémmel érintkezik, sercegnek a menetek, mikor az elemtartó hátsó kupak eléri a gumigyűrűt, a sercegős csavarás puha csúszássá változik. Egyszerűen már kézbevenni is jó érzés, fémesen hideg, meg lehet szorítani - ez nem fog szétesni. Gumigyűrű - állítólag vízálló a lámpa, néhány őrült tényleg vízberakta, levitte 30 méter mélyre, befagyasztotta, stb. Én nem búvárkodnék vele, de azt elhiszem, hogyha mondjuk véletlenül beleesik a vízbe, azt beázás nélkül megússza. A dunai úsztatást mindenképp kibírná, kár hogy nem fér bele egy mobiltelefon. És ha ez még nem elég, jár hozzá két tartalék gumigyűrű, arra az esetre, ha a régiek már elhasználódtak volna.




A reflektor fém, a felülete, ahogy a szakzsargon mondaná narancshéj mintázatú. A reflektorfedő üveg ÜVEG. Jobb az áteresztőképessége, és mivel az üveg nehezebben karcolódik, Salamon töke fényességűre lehet tisztítani. hogy a lehető legtöbb foton áradjon a nagyvilágba. A reflektor kialakításából adódóan van egy központi fényes nyaláb, ami a falon egy nagyobb, távolság szerint gyorsan szélesedő/szűküfény"golyó" formájában jelenik meg, és van egy a központi nyalábot körülvevő szórt fény, ami egész nagy területet világít be. Ez pont ideális közelre és közepes távolságokra - a megvilágított tárgy világos, de a körülötte lévő környezetet is lehet látni. Távolba nem lehet világítani, pont a gyorsan szélesedő nyaláb miatt. Összefoglalva az összeszerelési minőség kiváló, ha valaki még mindig kételkedne, nézze meg EZT az oldalat.

A fényforrás egy 3 wattos Cree XR-E 7090 LED chip. A névleges teljesítménye 107 lumen 350 milliampérnál. Itt kezdődnek aztán durván súlyosodni a dolgok, vagyis hogy mitől jobb egy 21. században készült ledes lámpa egy hagyományostól. A led áramkörvezérelt, vagyis a fényerő végig konstans egészen az elem teljes lemerüléséig. Ebben a Fenixben mikrokontroller végzi a munkát, kis túlzással azt lehet mondani, hogy egy processzor van a lámpában. Gondolta volna Neumann, hogy 50 év múlva már zseblámpákban is processzorok lesznek? Miért jó processzálni? A P3D-ben négy fényerő közül lehet válogatni, plusz van SOS és stroboszkóp mód. Ha bekapcsoljuk a lámpát, a legalacsonyabb módba kapcsol, ami 12 lumen. Kevésnek hangzik, de szobába elég, kintre közelre elég, sőt azt hiszem a gímesi várba is ennyi fénnyel mentünk fel, szóval mire nem elég? A legdurvább az egészben az, hogy a gyártó szerint 65 órát bírnak ki az elemek ebben a módban. Ez majdnem 3 nap. Közepes módban 53 lumen a fényerő kb. 14 órát bír az elem, full módban 120 lumen, és 5 óra elem. De ha még ez sem elég, akkor lehet felvenni a napszemüvegeket, és

- KITT, SPM fokozat.

A legmagasabb módban 215 lumen a fényerő majd' 2 órán át. Hangsúlyozom: a fényerő végig konstans. Ennél a beállításnál viszont túlmelegedhet a led, ezért csak rövid ideig szabad használni. Nem baj, mert mint már írtam, 12 lumen szinte mindenre elég, szóval ha sok fény kell, ott van a 120-as mód. Ja hogy mit tud 215 lumen? A fényereje vetekszik a 15-20 wattos asztalilámpákkal, 3 emeletes házban bevilágítja az egész lépcsőházat a földszintig, lehet fénykardozni úgy, hogy nincs köd, kifolyik az ember szeme, ha belenéz a fénybe, kint 100 méterre elvilágít, 150 méterre, ha egy épület a felület. 150 méterre úgy, hogy a reflektorkiképzés miatt eleve csak közepes távolságokra lehetne használni.



Összehasonlítás a fényerők közt. A valóságban egy kicsit fényesebb volt a szekrény.


Két legyet lehet ütni egy csapásra, retinaégető erősséggel világít és keveset fogyaszt. Így már nem is olyan zavaró, hogy drága elemek mennek bele, ha csak évente-kétévente kell cserélni őket, főleg úgy, hogy a lítiumelemek garantált élettartama 10 év, és bírják a hideget is. (az alkalikus elemek nem)


És a slusszpoén a végére: a ZSEBlámpa mérete 11,4 x 2,1 cm, elemekkel kevesebb, mint 100g a tömege. Könnyebb, mint egy tábla csoki. Mondtam én, hogy a technika a lényeg, nem a méret. :D