Milyezitt?

péntek, december 23, 2005

ZSR

Hihetetlen dolog történik mostanában a Szlovák Vasúttársaságnál. Az egész országban modernizálást hajtanak végre a vasútvonalakon, beleértve a Pozsony-Komárom vonalat is. Ezen a vonalon valószínűleg a jelzőberendezéseket modernizálják, irányítóközpontot csinálnak pár településből, amivel a sebességet növelik. Ugyanis egy jó jelzőrendszernek köszönhetően nem kell a vonatnak nagyon lelassulnia az átjárók előtt. Hihetetlen, de tényleg van látszata. Már-már űrutazási sebesség az, hogy 54 perc alatt el lehet jutni Pozsonyból a fő pályaudvarról Dunaszerdahelyre, vagy 45 perc alatt az újvárosi pályaudvarról (1 óra 6 perc eredetileg), vagy 57 perc alatt Dunaszerdahelyről Komáromba. Igaz, ez annak is köszönhető, hogy megvalósult egy régi álmom, már vannak ezen a vonalon is gyorsított vonatok, amik nem állnak meg minden nyúlrakáson. A másik már-már hihetetlen dolog az az, hogy megint vannak standard szerelvények a vonalon (mozdony+kocsik), és nem csak a faluzós vonatok járkálnak (812-esek).

Az új 2005/2006-os menetrenddel jól megkavarták a szart, Brünnbe utazni még egész jó, de hazafelé már nincsenek olyan jó járatok. Sokan panaszkodnak is a menetrendre, hát nem tudom, hogy ez a változás most előrelépés volt-e.

December 23.

Két okból is fontos ez a dátum. Az egyik az, hogy ma van vége a téli szemeszternek, a másik meg az, hogy holnap karácsony van.

Na, térjünk ki a szemeszterhez. Ahogy lehetett várni, az előző év csak amolyan "demóverzió" volt a mostanihoz képest. Szigorúbban vettek mindent, nehezebb volt a tanagyag, már nem lehetett meríteni a gimis tudásból, és kevesebb volt a kiskapu. Szerintem ez volt az a bizonyos kritikus szemeszter. Ha ezt túléli valaki, akkor a diplomáig nincs megállás. Majd vizsgák után meglátom, hogy mi lesz. Amúgy keményen épül a karunk új épülete. Már mind a két szárnyon fent vannak a Jankák, megy a kazánház, és már antenna-szatelitrendszer is van fent a tetőn. Ki tudja, lehet, hogy TV-t néznek a jómunkásemberek. Arra viszont még mindig nem jöttem rá, hogy hol lesz a bejárat. Lehetséges, hogy fent a tetőn lesz majd egy nyílás, ahol daruval háloban beeresztik az elsős diákokat. A harmadik év után egy csőrendszeren keresztül átcsúsznak a másik szárnyba, és 5 év után kitörik az egyik ablakot, kidobnak egy felfújhatós csúszdát, mint a repülőgépekben, és kicsúsznak diplomával együtt.

Holnap karácsony. Yjah. Várom is, mert már FÉNYKÉPEZNI akarok az új géppel, de csak akkor kezdem el élvezni az ünnepet, mikor már "van". Mert ami előtte lezajlik, az nonszensz. Szerintem túl van fújva az egész, hihetetlen, hogy mennyire a karácsony körül forog a világ. Persze nem azt mondom, hogy minden totál felesleges, menjünk vissza a barlangba lakni, és szórakozzunk a kezünkkel/ujjunkkal, hanem mindennek megvan a maga határa. Egy kicsikét vissza lehetne venni a teljesítményből. Néhány ház kívülről már annyira csicsásan néz ki, hogy ez már nem díszítés, hanem ki tudja jobban überelni a szomszédját verseny. Otthon is hülyére van díszítve a lakás, nemrég fejeltem le az egyik díszt. Rossz helyen volt, ez van...