Milyezitt?

péntek, június 16, 2006

Brünnből...

Abszolút nem volt kedvem írni az utóbbi időben, szóval pár dolog miatt adós vagyok. Lássuk:

Mint minden évben, most is rendezett a brünni tömegközlekedési vállalat egy akciót, ahol a múlt járműveit állították ki. Csináltam is pár fotót, az ilyet természetesen nem lehetett kihagyni. Ömlesztve raktam be őket, ugyanis pár a Múzeumok éjszakáján készült (azok a képek, amelyeken süt a nap), a többi meg a veterán napokon. Akit érdekelnek az ilyen dolgok, az mindenképp nézze meg.

Íme

640-esben raktam fel a képeket, teljes felbontásban 1000 évig tartott volna...nektek is :D

Nagy élmény volt azért így ilyen közelről látni őket, hát még azt a 100 éves gőzvillamost! Szerencsére a Múzeumok Éjszakáján a veterán buszjáratok ingyenesek voltak, szóval a Škoda Š 706 RO-t ki is próbáltam. Alig volt hely, rázott a futómű, billegett a busz a kanyarokban, bőgött a motor, de nagyon ott volt! Igen, ahogy láthatjátok amíg máshol még simán szaladgálnak az ilyen Ikarusok, addig Brünnben ezek már múzeális értéknek számítanak. Kicsit furcsa, nem? :D Ami még olyan hihetetlen volt, az a kabrió busz. Hát attól végem volt, kár, hogy manapság ilyeneket már nem gyártanak. Érdekes látvány volt még mikor a gőzvillamos találkozott a modern Škoda 03T villamossal. Melyiken utaznátok szívesebben? :) Az egyiken, ami majd' 500 lóerős, alacsonypadlós, 70-75ig meg sem áll, vagy a másikon, amelyik döcög, de tömör vas, sípol, fújtat és mellőz minden műanyagot? A Karosa B831-es prototípusa meglepett, nem tudtam, hogy anno kijöttek ilyen tanulmánnyal.
Jó ötletnek tartom, hogy van ilyen akció, aki amúgy is szereti az ilyen cuccokat, az csak örülni tud, aki meg csak használja a tömegközlekedési eszközöket, annak legalább felkelti az érdeklődését.

A Múzeumok éjszakája is egy jó húzás volt, legalább ezen a napon kivonszolták magukat az emberek a múzeumokba, ugyanis mindenhová ingyenes volt a belépés éjfélig. Sajnos időhiány miatt csak a várba jutottam el, és még azt sem tudtam körbejárni, de ami késik az nem múlik! Ha már lúd, akkor legyen kövér is, nemrég volt Brünnben az Ignis Brunensis. Ez egy ilyen nemzetközi tűzijátékverseny csapatok közt, ebben az évben négyen szálltak be. Bemelegítésként volt egy kis megnyitó bent a városban, a verseny pedig a helyi víztározónál volt. A portugálok nyertek a titánvillanásaikkal, mit mondjak, nem véletlenül. Olyan stroboszkópeffektet, mint ami a showjuk végén volt, még nem láttam. 30 kilóméteres körzetben világítottak a felhők. Csináltam 3 képet az egyiken, többet nem volt érdemes. 100-as film volt a gépben, esett az eső, és állvány nélkül fényképeztem, szóval olyanok is lettek a képek. Ja az egyik képen észrevehetitek, hogy milyen szépen elbaszták a scannelést. Igazából az összes kép valahogy nem lett az igazi, kéne már keresnem valamilyen más helyet, ahol elő lehet hívni a képeket.