Milyezitt?

hétfő, augusztus 10, 2009

Régen írtam már ide. Közhely volt az a post kezdőmondata, de végülis ez így van. Mondjuk inkább azt, hogy kicsit hagytam erjedni itt a dolgokat, hogy aztán finomabbak legyenek. Sokminden történt az utolsó post óta, sokminden nem változott az utolsó post óta. Ha már lámpatémával fejeztem be, kezdem megint egy lámpatémával. Egy éve még azt hittem, hogy 215 lumen és a 70-100 méteres hatótáv elég. 90-95 százalékban. A maradék 5-10% meg hát a veszteség. Ebbe bele is lehet törődni, ha nem jövünk rá, hogy viszonylag olcsón ki lehet tölteni ezt a maradék űrt, vagyis sötétséget.

ROP. Roar of the pelican.

Az ROP recept lényege: vegyél egy Maglite-ot. Vegyél hozzá egy Pelican égőt. Tedd bele az égőt a Maglite-ba, alakítsd át úgy, hogy kezelni tudja. Végeredmény: 1040 lumen 7,2 volton. Nekem ilyen kell. Jó, hogy az emberi fantázia ennyire kreatív. A dolog lényege az, hogy a Pelican gyártó "Big D" lámpájának az izzóját, ami 6 voltos, és 600 lument ad le, 7,2 volton túlvezérlik, 3500 kelvinre felizzítják, és bumm így lett a Chocapic, vagyis dupla teljesítmény. 4,4 ampér, kb. 30 watt. Elborult egy ötlet, de működik, rengetegen építettek már ROP-t. Az átalakítás meg annyiból áll, hogy a reflektort ki kell cserélni fémre, a reflektorvédő "üveget" üvegre, és megfelelő energiaforrást kell biztosítani (a sima alkalikus elemek nem bírják a terhelést).

Igazából mindig is kellett egy Maglite, főleg a 6D modell, mint amilyen a sheriffeknek is van a filmekben. Vállon hordani a lámpát egyszerűen flegma. Két legyet ütök egy csapásra, nem gyönyörű ez? A 6D platform további előnye az, hogy 6 darab D méretű, 5Ah-s akkuval 40-50 perc működési idő is elérhető 1040 lumenen. Kell ennél többet is mondani?