Milyezitt?

szerda, május 30, 2007

DIY hangfalprojekt 1. rész

Hát igen, már régebben megírtam, hogy mindenféle hangfal kellett, és nem tudtam, hogy mi lesz, de végül mégis a DIY-nél kötöttem ki. Kettő az egyben + 1 okból, először azért, mert így olcsóbban jövök ki, másodszor azért, mert relatíve kevés pénzből jó cuccom lehet, +1 okból pedig, amire csak később jöttem rá azért, mert így olyan kinézetű hangfalt építhetek, amilyet csak szeretnék. Érdekes, hogy kb. annyiba fog kerülni az egész, mintha vennék egy Yamaha hangfalat, amit eredetileg akartam, viszont a minőség nagyságrendekkel jobb lesz.

Nos itt vannak a hangkeltők. A nagyobbik hangszóró egy TVM XW-165-1398 mélyközép, amely igazából Westra, meg is lehet nézni az egyik képen, de mégis TVM. Állítólag a Westra gyártotta ezt a típust régebben, de ezek szerint a TVM továbbvitte a hagyományt. 86dB/W/m érzékenység, papírmembrán, zárt típusú dobozba való. A magas pedig egy ritkaságszámba menő Vifa D20TD, 89dB/W/m érzékenység, textil membrán, már a márka sejteti, hogy a minőség rendben van. Figyeljétek meg a ragasztón lévő apró dán zászlót, még az ilyen apró részletekre is gondolt a gyártó.
Néhány napot az ágyban lapultak, aztán csütörtökön eljött a tesztnap. Kiszemeltük a szobatársam hangfalait az átmeneti fészek szerepének betöltésére. Schneider hifi Concept 8027LS HiFi Stereo Speaker 3 Way System hangfalak, inkább a hihi, mint hifi kategóriából. Aluldimenzionált váltó, beszakadt közép az egyiken, kiégett magas a másikon, műanyag előlap, amin a hangszórók vannak, és nem utolsósorban savanyú szagú ragasztóféleség, ami ezt az előlapot tartotta a dobozon. A doboz mérete viszont pont jó, 14 liter, passzol a TVM mélyközéphez. Az előző paraméterekből egyértelmű, hogy ennek a Schneider hangfalnak már olyan mindegy, ezért neki is fogtunk, és elkezdtük belezni.


A műanyag előlap az eredeti hangszórókkal

Elvágtuk a váltót, kivettük a mélyet és a középhangszórót mind a kettőből, hogy majd aztán be tudjuk rakni az újakat. Akadt közben egy váratlan probléma. Nem egyeztek meg a hangszórók méretei, 3 milliméterrel odébb ment be a csavar a TVM-be az eredeti mélyhez képest. Nem baj, odarakjuk 2 csavarral! Centiztünk, de hiába, így sem volt jó, nem baj, odarakjuk 1 csavarral! Ugyanez volt a helyezet a magasakkal is. Végül belegányoltuk őket, és eljött az első lábraállítás ideje. A hangfalat talpra állítottuk, a hangszórók mint annak rendje és módja szerint szépen bedőltek hátra, mintha elájultak volna, és hát ez így nem éppen ideális állapot. Megint minden szét, B terv. A TVM maradt, 1 csavarral meg szigetelőszalaggal kitámasztva, a Vifa meg ment kintre. Gond volt a dobozokkal, nem volt megfelelő méretű, amibe a Vifát bele lehetett volna rakni, próbáltuk egy Tesla kompakt fénycső (magyarul spórolós neon) dobozával, de végül egy Tesla hagyományos égő dobozára esett a választás. Mivel ez így nem 100%, kellett valami ellensúlyt rakni a dobozokba, az egyikben egész pontosan egy Májka pástétom van, a másikat pedig cipőápoló zsírt tartalmazó tégely tartja. Az ötcsillagos biztonság érdekében megerősítettük szigetelőszalaggal az egész konstrukciót.


Kész.

Miközben az egyik elkészült, furious már nem bírta ki, hogy ne kapcsoljuk be, ezért rákötöttem az erősítőre az egyik dobozt csak a TVM-mel (a váltó még nem volt kész). Érdekes volt az első 1-2 másodperc, abszolút más hang. 1 perc után áttekertem a balancet jobbra, vagyis a Philipshez, és már akkor rosszabb volt, vagyis 1 perc után már jobban játszott a TVM. 1 perccel tulajdonképpen a "kicsomagolás után". Jó kezdet. A váltó az finoman szólva érdekes kreálmány lett. Nem szarakodtunk vele sokat, outdoor type módot választottunk. Ez azt jelenti, hogy nem a dobozban, van, hanem szanaszét hever a hangfal előtt. Pár perc gányolás következett, mindenféle egyedi tákom-bákom megoldásokkal, mit sem sejtő hifista ha ezt meglátná, infarktust kapna. A TVM közben egyre meggyőzőbben szólt. Elkészült az egyik váltó, azon nyomban eresztettük a kraftot a magasba is. És ekkor jött el A Pillanat, a TVM már egész szépen bejárattatott, és mellette megszólalt a Vifa. Ha lelassítanánk az időt, a jelenet úgy nézne ki, hogy lassan jön felénk egy hullám, a Megvilágosodás Hulláma, ami romba dönti az eddigi elképzeléseinket, és új dimenziókat nyit meg előttünk. Végre voltak magas hangok, nem is akármilyenek. Nem faimitációs üresbekábeles magashangszóró szólt, hanem igazi. Gyorsan megcsináltuk a másikat is, és immár sztereoban élvezhettük a zenét. A végeredmény:
























Igen, kérem szépen, az egyik váltó a doboz tetején, a másik meg előtte heverészik, ez a legmodernebb hangfalépítési technika.
Így, dobozban lógva 1 csavaron, éppen, hogy csak lerakva egy villanykörtés dobozban, összeszerencsétlenkedett váltóval (a kábelek csak érintkeznek egymással, még összeforrasztva sincsenek!) is úgy szólt, hogy csak hüledeztünk. Végeredmény: a basszusok nem mennek le olyan mélyre, ezt gondolom a szar felfüggesztés és a vele járó fél centis tátongó lyuk teszi a hangszóró és a doboz között, meg még nem bejáratott a TVM. Igaz, mivel nem kifejezetten basszushangszóró, nem is lesz 30 hertzes gatyalengetés, viszont a basszusok kemények, odabaszósak köszönhetően a NAD erősítőnek is. Tuc-tucnál olyan, mintha minden ütemnél kapnál egy pofont az arcodra, de ez mind semmi, a legjobban a dobok szólnak. A lábdob robban, bbbtb helyett buffbububuff-ot tol az arcunkba (megjegyzés: ehhez megfelelő minésgű felvétel kell). A Vifa magas kíméletlen az mp3-mal, minden hibáját felfedi. Végre nem c-c-pc-pc-c cincogást lehet hallani, mint a Philipsnél, hanem ciSSZ, pSSZ, trSSS, stb. Új dimenzió a magashangkeltésben. Nem hittem volna, hogy a rongyosra hallgatott Re-Volt Track 07-ben még fogok találni valami effektet, de mégis!

Az előző Philipsekkel az volt a baj, hogy egy idő után fárasztó volt őket hallgatni, de ezeknél ilyen nincs. Akár egész nap mehetnének, nem lehet a hangjukat megunni. Végre van élet a zenében. Nem csak szól a háttérben, hanem már képes közvetíteni azt a pluszt, amit a zenész belecsempész a műveibe. Ahhoz képest, hogy milyen állapotban van most a hangfal meg a váltó, szerintem szenzációs, és ennél már csak jobb lehet. Építsen mindeki hangfalat, merazjóóó.