Milyezitt?

szombat, szeptember 16, 2006

Knight Rider

A népség figyelmesebbik fele már biztos észrevette, hogy minden vasárnap délben KnightRidert nézhet az ember a TV2-n. Hihetetlen. A rongyosra játszott sorozatot megint elővették, és sugározzák szét a világba. Van aki röhög az egészen, van aki örül neki, van akit nem is érdekel. Én speciel örülök, szoktam is nézni. :D
Na de mi is ez az egész valójában? A legelső részben (amiről sajnos lemaradtam) az öreg Knightot megölik, és ezzel elkezdődik az egész história, ami további 89 sorozatig tart. Az öreg Knight helyébe lép az új, Őnagysága Michael Knight. Nadrág, bőrdzseki, napszemüveg, rövid göndör haj. A modern kori lovag megkapja paripáját K.I.T.T. személyében. Ez az autó a legmodernebb technikát hordozza magában, mesterséges intelligenciával rendelkezik, hidrogénhajtású, és a képességei túlmutatnak az összes létező autótípuson. Az autó történetesen egy széria Pontiac Firebird (ahogy K.A.R.R. mondaná: ócska sorozatpéldány) széttuningolt változata. A nevek találóak. Michael knight egy lovag. Célja a gyengék védelme és a rosszak büntetése, amit teljesít. Szüzességi fogadalmat tett, ezért van az, hogy egyik nővel se fekszik le minden egyes részben. A Firebird pedig a feltámadást szimbolizálja (főnix), az öreg Knight meghalt, jött helyette az új, és a legenda újjáéled. Mindjárt a második részben megértjük, hogy miért olyan önfejű Michael. A régi Knightet idézi:

"Van úgy, hogy egy egész hadseregnél is többet ér egy ember. Bízz az egyén erejében!"

Szóval már érthető is, hogy miért akar ez minden problémát megoldani maga, és miért veszik mindig össze Devonnal. Megismerekedik az autóval, (a második részben K.I.T.T.-tel is összeveszik), kipróbálja a TURBO BOOST-ot, elélvez rajta, és elkezdődik az egész história.
Maga a koncepció jó. A részletekre viszont nem figyeltek oda. A párbeszédek olykor nagyon banálisak, még maguk a helyzetek is. Ahhoz képest, hogy ez egy sportkocsi, ami SPM fokozatban akár ötszázzal is el tud menni, az ülések semmit sem tartanak, úgy hintázik benne Michael, mint a hintásszékben, mikor beszáll, és a kagylóformáról azt se tudják, hogy eszik-e vagy isszák. A beltér nagyon gagyi, a szélvédő alatt látszik, hogy utángyártott izé van a műszerfal helyett, biztos Boney ezt a munkát elhanyagolta. Akármennyire is a legmodernebb technológia, nagy fékezéskor a kerekek blokkolnak, nincs ABS az autóban!!! :D (jólvan, tudom, '80-as években vagyunk) Néhány kameraállásnál azélt kilátszik az ülés alatt serénye kormányt tekergető ember, mikor épp azt látjuk, hogy K.I.T.T. maga megy oda Michaelhez.
Kár, hogy az ilyenek előfordulnak a filmben, ma már egy kicsit gagyi az egész. Ezek a hibák nélkül tényleg tökéletes sorozat lenne, bár így is már egy klasszikus. Nem baj, gagyi ide vagy oda, ezen nőttem fel a gyerekkoromban. :P

Később megint előkaparták az ötletet, és megalkották a Knight Rider Team c. sorozatot, amivel elbaszták az egészet. Mindenféle vicces szövegekkel mondták el, hogy miért lett hirtelen sok ember és jármű a csapatban, az egész Knight legendát meg kidobták a kukába. Szánalmas. Erről jut az eszembe: ha már így van, alapítsuk meg a Teniszky Rider Team-et. Tornacipősök jelentkezhetnek.