Milyezitt?

vasárnap, december 03, 2006

Elborultságok

Furcsa szelek járják át most a várost, és ezt lehet szó szerint is érteni. Kezdjük azzal, hogy szerintem nagyon nem normális az, ha felhős-ködös időben viharos erejű szél akarja letépni a fejed, bár Brünnben talán úgy van, hogy a felhős ég az alapállapot, és a többi meg csak úgy jön hozzá. Vagyis ha pl. Siófokon befelhősödik, akkor az egy jelenség, akkor itt az a jelenség, hogyha kisüt a nap. Ez még mind semmi, rájöttem arra is, hogy a tél beköszöntével minden elektrolizálódik. Nincs nap legalább egy statikus kisülés nélkül. Nem érvényes ráfogni a téli öltözékre, mert két héttel ezelőtt is ugyanazokat a ruhákat vettem fel, és nem volt semmi baj! Vannak még egyedi esetek is, mikor megfogom a krómozott vízcsapot, és semmi, de a csapból jövő víz meg megráz. De hogy még ez sem legyen elég, a haveromat tegnap egy citrom rázta meg. Ezek szerint megvan a jövő energiaforrása asszem. Ja ha tiszta lesz majd este az égbolt, menjetek ki, és néhány megahertzes frekvencián kínai rádióadókat foghattok meg tiszta hanggal. Elborult egy állapot van itt, na.

Szobatársam magyar akar lenni. Mindig beszámolunk neki a magyarbulikról, hogy milyen jó volt, az ingyen kapott koncertjegyekről, amikért ő fizet, mi meg nem, stb, stb. Szegényt már annyira zavarja a dolog, hogy meg akar tanulni magyarul. Egy dologról amúgy nem merünk beszámolni: az újonnan alakuló brünni Microsoft központ embereket vesz fel helplinehoz, és IT Tech Leadhoz. A legalacsonyabb kezdőfizetés 18000 korona adó előtt (180e Ft), a legmagasabb 30 (300e Ft). Ehhez hozzájárul még a 13. havi fizetés, bónuszok, sportbérletek, kajálás, stb. Ja és hogy mi a poén? Az, hogy 13 magyart biztos felvesznek, és lobbiznak azért, hogy a magyarok még több fizetést kapjanak. Na ezt nem kell megtudnia, mert ettől már elborulna az agya. Egyébként kurva jó lenne menni, de nincs időm az ilyenekre iskola mellett...

Múltkor pont azon járt az eszem, hogy alkothat-e az ember olyan robotot, ami képes őt elpusztítani? Szerintem nem feltétlenül. Itt ezen a világon szerintem semmi sem tökéletes. Nem létezik olyan emberalkotta dolog, ami tökéletes lenne, akkor hogy lenne képes az ember saját képmását megalkotni? Pusztító robotok kialakulhatnának, de intelligensebbek szerintem sohasem. Hiába lenne meg a robotnak a gyorsabb önfejlesztőképessége, ha maga az önfejlesztés is elcseszett lenne a tökéletlen tervezés miatt. Amúgy meg kifordított módban mi lennénk tökéletesek a robotoknak, ahogy nekünk tökéletes a természet, és a természetnek tökéletes a teremtője. Talán a teremtő sem alkotott tökéleteset? Vagy csak szándékosan limitálta a rendszert?