Milyezitt?

csütörtök, február 16, 2006

DJ akarok lenni, gazdag és híres!

A Hotdog hihetetlen fórumában a techno topicba írtam, mikor észrevettem, hogy valaki nagyon DJ akar lenni, és érdeklődik a keverőpult és a PC összekötése után. Osszuk meg a tudásunkat, ajánlottam neki a Final Scratch nevű berendezést. Másnap, vagyis ma visszaírt, hogy hol keresse, google, vagy hol? Néztem, néztem, gondoltam, írtam: "DJ akarsz lenni, Neked kéne tudnod". Erre felkapta a vizet, hogy ő nem számítógépzseni, jött a haverja, ő is felkapta a vizet. Viccesek.

Na kérem szépen. Nem viccből kötöttem bele a szerencsétlenbe. Azt vallja magáról, hogy partykat szokott rendezni, keverni is szokott, erre nem tudja, hogy mi az a Final Scratch és még nem is hajlandó utánanézni a Googlen. Nem tudom, hogy a szerencsétlenje hogy képzeli el a jövőjét, de csak úgy nem lehet belevágni a keverésbe. Le merem fogadni, hogy mindenki, aki már huzamosabb ideje hallgat elektronikus zenét, tudja, hogy milyen berendezés a Final Scratch. De nem, de nem, ő nem tudta. DJ akar lenni. Tipikus eset.
Az a baj manapság, hogy a DJ-zés divat lett. Sokan a pénzt, sikert, hírnevet látják, extrémebb esetben azt is, hogy így könnyebben lehet jobbnál jobb nőket megszerezni. Így van ez a mi páciensünkkel, partykat szervez, kever, de alapvető dolgokról fogalma sincs. Nem árt tudni, hogy a mixelés nem csak abból áll, hogy ugrálok a berendezések körül, dobálom a lemezeket, és oszt' jóvan. A jó DJ tudja, hogy mit mivel és hogyan lehet összekeverni, belead a szettekbe egy pluszt magából, karaktert ad az egésznek. Traktorral én is össze tudok kotyvasztani bármit, ehhez nem kell tehetség. Ugyanúgy a lemezjátszóról való keverést is be tudnám gyakorolni. De nem teszem, nem érzem, hogy van hozzá tehetségem, meg még ehhez jóval több zenét meg kéne hallgatnom. Sajnos sokan ezt nem így gondolják, úgy érzik, ha már hallottak pár DJ-t, járnak partykra, akkor bele is vághatnak. Pont ezért aztán nőlnek az új DJ-k, mint a gomba, sokuk pedig nem ér semmit. Amúgy inkább csinálnék elektronikus zenét, mint kevernék, nagyobb fantáziát látok benne. Sajnos ez nem csak a DJ-kel van így, nem egy olyan rockbandával találkoztam már, ahol nem tudtak játszani a tagok. A legdurvább, amit láttam az az, volt, valaki nagyon kellett egy zenekarba, nem volt baj, ha nem tudott semmin se játszani, majd megtanítják. A megtervezett popsztárokról meg már ne is beszéljünk...

Minek kell erőltetni azt, ami nem megy?

Amúgy asszem megint acid forradalom van, hála Solar Questnek :D . Hogy mit művel az N2Oer Matsheen számában, az nem normális. Nagyon jó indítás, kiváló alapdallam, meghökkentő hardcore-szerű 4/4, gyilkos ritmusok, zúzós 303-as, és az a befejezéés! Vagy az Acid Air Raid. Amit lerendez abban a számban, azt nem lehet ide leírni. Biztonsági öv becsatolása nélkül nem ajánlott hallgatni, elrepít a végtelenbe...Ugyanúgy a StateOuNow, ChakrAcid és az Acidophile száma is nagyon tetszik, van valami egyedi a zenéjében, amit díjazok.