Milyezitt?

hétfő, június 04, 2007

Audiofil habkövek

Érdekes területe a technikának a hangkeltés. Az egészet fizikailag és matematikailag leírható műszerek csinálják, mégis az emberen, az érzéseken alapszik. Pusztán technikai szemszögből kevés nézni a dolgokat, a hifi ennél többet követel. A zenébe az összes elem beleszól, amiből a hifirendszer áll, ezeknek az elemeknek az együttese adja azt, amit hallunk, minden mindennel összefügg. Nem elég az, hogy van egy jó hangfalunk, ha ócska kábellel van hozzákötve az erősítőhöz, mit sem ér a jó basszus, ha közel van a hangfal a falhoz. Ugyanez a helyzet a CD lejátszóval is. Mindenki az gondolná, hogy teljesen mindegy az elhelyezése, ugyanis a lejátszás digitális, egyebb egy meg nullább nulla nincs, de ez nem így van. Ez az a pont, ahol túl kell lépni a puszta technikai leírás határain, ugyanis a CD lejátszónál is számít az egyes elemek összejátszása. Nem mindegy, hogy hol és min van a lejátszó. Akármennyire is hihetetlen, de a CD lejátszó is érzékeny a vibrációkra. Igaz, hogy a CD formátumban alapból van hibajavítás, de sosem tudhatjuk, hogy a lézer mennyire pontosan olvas, mennyi hibát tud kijavítani a lejátszó. Már az erősítő trafójának vibrálását is át tudja venni, nem beszélve arról, hogy mi történik akkor, ha beleeresztünk egy kis kakaót a hangfalakba, amik meg tolják a földrengést keltő basszusokat. Pont ezért a CD lejátszó alá szükséges alátétet rakni. Sokféle van, de ha spórolni akarunk, vehetünk habköveket.



Igen, azokat a habköveket, amivel a kemény bőrt szoktuk lesúrolni magunkról. A habkő elnyeli a vibrációkat, a lézer a lejátszóban kényelmesebben olvashat. Hülyén hangzik meg őrülten, de mégsem az, addig, míg ki nem próbáljuk, hogy segít-e. Miért is ne? Nem olyan drága mulatság próbáljuk ki. Az ötlet eredetileg furioustól származik, ő már kísérletezett habkövekkel. (saját elmondása szerint happkövekkel). Pénteken a lemezbazáros hadjárat alatt meg is álltunk egy drogériában. Gyors keresgélés, és rátaláltunk a habkövekre. Volt két sárga, három rózsaszín, egy kék, és még kettő színtelen. Rövid rábeszélés után a színesekre esett a választásom - állítólag jobbak, mert könnyebbek, és lyukacsosabbak. Sőt, a neve is árulkodó: víceúčelová, avagy többfunkciós. Direkt is a sárgát vittem el, rózsaszín nem kellett. Furious sem volt tétlen, egyből magáévá tette a rózsaszíneket. Beteg egy látvány lehetett, mikor két 2X éves ember odamegy a pénztárhoz, mind a kettő kezében KETTŐ habkő (mert egy nem elég!), és fizet, ezáltal leamortizálja a drogéria habkőállományát jóformán 1/3-ra. Az egyik sárgát vesz, a másik meg rózsaszínt. Két ember elvitt 4 habkövet, kicsit sem furcsa. Hétvégén csináltam két tesztet. Mind a kettő habkövet elvágtam, kettőből lett négy. A morzsolódás miatt muszáj volt készíteni papírtotykákat a kövek alá, hogy ne morzsázzon bele az erősítőbe.


Felcseréltem a sorrendet, az erősítő lett alul, és a CD lejátszó felül. Midegyik tesztszámot meghallgattam alátétesen, és alátét nélkül. Az összes minta közül a Nightwish volt a legfurcsább. Jóformán nem is volt semmi változás, érzésre viszont mégis máshogy szólt a zene. A hangszerek nem is szóltak jobban, viszont Tarja hangja másabb színt kapott, sokkal jobban el tudtam képzelni a szája mozgását. Tényleg tett valamit. Tegnapelőtt még ráfogtam volna a hifi mágiára meg a bebeszélésre, ezért másnap megint csináltam egy tesztet a szobatársammal. Megint Nightwish, ezzel kezdtünk. Kb. ugyanaz, mint tegnap. Ezután beraktuk a Focal JM Lab hangfalgyártó teszt CD-jét. Elindítottuk az egyik számot, és figyeltünk. Kivettük a habköveket, és figyeltünk. Nekem már mindjárt az elején feltűnt, hogy a magasak nem csilingelnek annyira, mintha laposabbak lennének. Visszatettük a habköveket, a hiányzó csilingelés újra visszatért. Elindítottam a másik számot, és figyeltünk. Kivettem a habköveket, és megint figyeltünk. Az előzőhöz képest most nem volt olyan élet a dobolásban, nem szólt akkorát a pergődob, nem volt olyan átlátszó az egész szám, mint előbb. Visszatettük a habköveket, no problem. Előjött az a hiányzó dinamizmus a zenéből, és sokkal konkrétabb lett az egész hangzás. Mindenben egyetértett a szobatársam, és ez szerintem már nem véletlen. Ezután még kipróbáltam a Re-Volttal, ami villanyzene, és én azt mondom, hogy használ itt is. A habkövekkel már annyira nyersen szól az acid, hogy magam elé tudom képzelni a TB303-ast, mintha itt lenne az asztalon. Nos láthatjuk, hogy 300 forint, vagyis egy picivel több, mint 1 euro pénzbefektetéssel is érhető el javulás. Igen, és most jönnek a jobbnál-jobb gondolatok, hogy ez meg mekkora idióta, hogy ilyenekben is hisz is, ez kész faszság. Én meg azt mondom, hogy ki kell próbálni élőben, és a fülünket használva hallgatás alapján kell ítélni.