Milyezitt?

csütörtök, január 12, 2006

BREO

Vicces tantárgy ez a BREO (áramkörök számítógépes megoldása). Feladnak 2 projeket, amit otthon kell megcsinálni az nagy demoverziós PSpiceszal, amiben ugye szinte semmilyen alkatrész sincs meg. Jöhet a crackelt verzió, persze az OrCAD-nél játékszoftvereket megszégyenítő kalózvédelem van, annyit baszakszik a program, hogy az ember már-már menne az üzletbe megvenni az eredetit. Néha-néha teljesen elcsesződik a program, aztán mehet a registry törlése, reinstall...Tákom-bákom módszerekkel meg lehet csinálni egy szimulációt (már ha megy a program), és le lehet adni. Pontot kap rá az ember, de csak abban az esetben, ha a tanár nem felejti el megnézni, és kibontani az emailjét, mert előfordulhat, hogy konzultációra kell menni, hogy miért nincsen pont a projektre.

Amilyen bonyolult a világ, olyan egyszerű is. Meg fordítva. Az első projektem elég egyszerű volt, a második meg talán a legnehezebb. Még a tanárok se tudták megoldani. Azt mondta az egyik, hogy csináljak valamit, mindegy, aztán kapok rá pontot. Bementem a suliba, hogy csináljam meg, a PSpice ment, a FilterSolutions nem. Hurrá! Egy tanár akkor azt ajánlotta, hogy másodfokú aluláteresztő szűrőt rakjak az áramkörbe az eredeti sáváteresztő szűrő helyett, amit számoljak ki kézzel. A végén aztán az jött ki, hogy negyedfokú aluláteresztő szűrőt kell használni. De még ez sem volt tökéletes, mert olyat kellett volna berakni, amivel csak 1% a torzítás, nekem 1,2% lett, de ez detail. Van valami őrült képlet, amivel nem tudok mit kezdeni, meg még egy őrült, meg egy harmadik, amit szerencsére ki tudok számolni. A harmadik pontban Monte Carlo analízist kell csinálni, a negyediket ki fogom hagyni, mert nem izgat. Holnap megcsinálom a maradék munkát, és a tanárnak azt fogom mondani, hogy na, csináltam valamit, ez jött ki, máshogy nem lehetett, a többit meg nem tudtam megcsinálni, mert nem volt időm, meg nem tudtam. Abban bízom, hogy ismer a tanár, és 1-2 dolgot azért el fog engedni. (ajánlom is neki)

Kéne már egy PSpice dispečink.......Egy telefonhívás, és máris repeszt a PSpice kommandó a fehér Fabiaban kék villogóval a helyszínre, és mindent problémát megold, ami PSpice.